Arkib

Archive for Oktober 2009

24 Oktober 2009 10 comments

Assalammualaikum sume…. ape khabar? diharapkan sumenye sihat2 dan bukan sekadar sihat fizikal tapi juge sihat dari sudut rohaninye……memandangkan sekarang adelah fatrah imtihan……jadi takde ape yg boleh dikongsi ……cume sekadar beberape rangkap pantun yang boleh dijadikan pengajaran tuk kite sume………gud luck tuk exam…… n try our best k!!!!

………….fighting!!!!!!!


Budak syariah budak adab ,

Ambik exam ikut madah ,

Di rumah Allah jagelah adab ,

Hiasi lagi ngan akhlak mahmudah .

Tasjil madah ngan dr. jamal ,

Sebab nak kenal sape orang nye ,

Jagelah hati tingkatkan amal ,

Tundukkan pandangan pade tempatnye .

Bayt Faizun dekat ngan kubur ,

Jauh gak arr dari sweileh ,

Tkde salahnye kalau berhibur ,

Tapi janganlah salah memilih .

Gi ke Karak banyak jalan ,

Ade yang jauh ade yang dekat ,

Budaye membace jadikan amalan ,

Ilmu dikongsi bertambah berkat .

Sewe kat Mu’tah murah je ,

Banding kat Irbid tinggi berganda ,

Jangan kalut time bekerje ,

Tenangkan hati relaxkan minda .

Mustasyfa askari ade tersedia ,

Sape yang sakit terus ke katil ,

Beranikan diri lontarkan idea ,

Tegakkan yang hak musnahkan yang batil .

Kategori:Uncategorized

PANTUN LAGI…….

Dari Busyi nak balik rumah ,

Lepak jap kat Bayt Cempake ,

Jangan dihine orang yang lemah ,

Selagi terdaye bantulah mereke .


Besenye tunggu kat Masjid Syuhada’ ,

Baik giler coaster Aiman ,

Hormati yang tua sayangi yang muda ,

Hidup bahagia dunia pun aman .


Kunjung mengunjung di bulan Syawal ,

Takde salah nye lau bulan Safar ,

Rase marah boleh dikawal ,

Banyakkan bersabar juge istighfar .


Nak pindah umah panggil pick-up ,

Panggil BKP no hal nyer ,

Fikir dulu sebelum cakap ,

Kalau terlajak buruk padahnye .


Basuh baju terpakse ditangguh ,

Air dah naik seronok sakan ,

Teruskan usehe belajar bersungguh ,

Tuntutan agame jangan abaikan .


Rumah atas Maktabah Makkah ,

Mintak murah tak dapat2 ,

Tambah amalan ngan bersedekah ,

Ikhlaskan niat pahale pun dapat .


Budak baru baik2 ,

Budak lame peramah2 ,

Nabi Muhammad ikutan terbaik ,

Insan teragung penyelamat ummah .


Study kat Jordan takde sesape ,

Ajar erti hidup berdikari ,

Nikmat sihat jangan dilupe ,

Kalau dah sakit menung sendiri .


Sambutan raye buat kat Amman ,

Sesame mantiqah takde kelahi ,

Jauh perjalanan banyak pengalaman ,

Sambil merenung ciptaan Illahi .

Kategori:Uncategorized

……SEJENAK BERPANTUN…

18 Oktober 2009 2 comments

Belajar di Mu’tah ramai yang sudi ,

Sampai banyak rumah dibuka ,

Hidup di dunia biar berbudi ,

Buat bekalan di hari muka .


Qutoif qisytoh sedap dimakan ,

Makan seorang memang tak aci ,

Fitnah-memfitnah jangan amalkan ,

Dosa dapat orang pun benci .


Budak baru tak duduk asrama ,

Kalau asrama confirm tak suka ,

Tolong menolong bekerjasama ,

Semangat muhibbah Allah pun suka .

Akhwat bersukan di Solah Askari ,

Rajinlah turun supaya sihat ,

Amalan mengumpat cubalah hindari ,

Ingatlah Allah tu Maha Melihat .

Berjalan malam biarlah berteman ,

Asalkan menjaga batasan syariah ,

Bagilah salam hulurkan senyuman ,

Mntapkan ukhuwwah hidupkan jemaah .

Lepas kelas pegi Abasi ,

Dekat ngan masjid biru berkubah ,

Budaya lambat boleh diatasi ,

Walaupun susah cubalah berubah .

Mintak tolong ngan Abu Mansur ,

Kalau ngan Labu confirm merana ,

Sesama kita bertolak ansur ,

Mudahkan kerja jernihkan suasana….

Kategori:Uncategorized

Islamic Hijri Calendar

Kategori:Uncategorized


I made this widget at MyFlashFetish.com.

Kategori:Uncategorized

FALSAFAH SEMUT

Assalammuaalaikum sume….. ape khabar ? Diharapkan anda sume sihat n sentiase di bawah rahmat ALLAH S.W.T……Untuk lembaran kali ni , saye bercadang tuk menulis tentang bende yang cukup simple….iaitu tentang semut….Walaupun semut hanyelah serangge yang kecil….serte hanye layak tuk di kaki saje namun sebenarnye….sekirenye diteliti kembali…..jike dikaji dengan terperinci ……banyak pengajaran yg boleh kite peroleh daripade serangge kerdil ini……

1. Semut sesame semut pandai menjage hubungan sesame mereke….kalau anda sume perasan , semut akan berhenti seketike jike berjumpe semut lain….cukup sekadar bertanye khabar ….dari sinilah timbulnye semngat ukhuwwah yg sangat2 dituntut oleh Islam….

2. Semut juge sangat gigih dalam mencari rezeki….seekor semut mampu mengangkat secebis roti yg sebenarnye dah cukup berat bg mereke…..tidak kenal erti putus ase…..terus berusehe n berusehe…. fighting!!!

3. Di samping tu , semut gak punyai sifat sabar….sabaar ni mudah untuk dilafazkan…. tapi sebenarnye berat tuk dilaksanakan…. orang yang kuat adelah orang yang dapat menahan marahnye…serte tinggi kesabarannye……semut tak pernah potong barisan….sentiase sabar beratur lurus…..cukup disiplin…tak banyak komplen…..senangkan orang lain……perjalanan pun jadi licin…..

dan banyak je lagi moral lesson yg boleh diambil…..jangan pandang pade kecilnye semut…..tapi pandaanglah pade kebesaran ALLAH yang dikurniakaan ke atas semut tersebut……

Kategori:Uncategorized

BILA ALLAH TURUNKAN BALA…..

2 Oktober 2009 3 comments

Assalammualaikum sume… masih tidak terlambat rasenye tuk ucapkan selamat hari rye aidilfitri maaf zahir dan batin. sedar tak sedar nak dekat setengah bulan syawal berlalu…..

Dalam keseronokan kite menyambut hari raye…..tak kire same ade kite berade di perantauan…. ataupun di tanah air…..bersyukrlah …..kerane kite masih dikurniakan keselamatan ….keamanan dan kesejahteraan…..juge keharmonian…..

“Kami sudah melakukan beratus-ratus pembedahan sejak gempa melanda . Sebilangan mereke patah tulang , dan ade yang putus kaki , retak tengkorak , dan sakit dada ” kate seorang dokter yang merawat mangse gempa bumi yang melande di kawasan Sumatera Barat….. terutame di  Padang…..baru2 ini….

Gempe bumi dengan kekuatan 7.6 pade skala ritcher telah melande wilayah itu pade 30 septtember yang lalu . Sehingge mengakibatkan beribu-ribu bangunan runtuh  serte terputus hubungan telefon…..

Sejak 14 abad yang lalu…baginda Rasulullah S.A.W pernah menjelaskan tentang faktor atau punce  ALLAH turunkan bala…Kirenye bile dah bannyak sangat berlaku perkare2 ni… bile2 mase je ALLAH boleh turunkan bala…. Antare perkare tersebut adelah……

1. Ilmu Islam hilang sedikit demi sedikit

2. Umat Islam sanggup mengikuti jejak langkah Yahudi dan Nasrani dalam tindakan ,  teladan , pertuturan , dan care hidup mereke

3. Muncul golongan anti hadis yang tidak dibendung

4. Umat Islam yang terlalu banyak bergelumang dengan keseronokan

5. Terlampau mewah

6. Menghimpun harte sebanyak mungkin hingge lupe tuk menggarap ilmu agame

7. Tipu menipu dalam perkare dunia

8. Saling bertengkar dalam urusan remeh temeh yang sepatutnye boleh dimaafkan

9. Tersebar luas hasad dengki serte hasut menghasut di kalangan mereke

10. Berleluase amlan rasuah dengan pelbagai bentuk dan helah

11. Islam dianggap sebagai agame asing atau berdagang di negare umat islam sendiri

12. Orang yang baik terlalu sedikit , malah orang yang jahat semakin ramai

13. Muncul orang yang tidak peduli sumber harte yang diperolehinye

14. Riba’ wujud di mane2

15. Ramai yang meminum araak dan menaamekannye sebagai bukan arak

16. Golongan lelaki semakin sedikit dan golongan wanita semakin ramai

17. Golongan lelaaki menyerupai wanita dan sebaliknye……

Banyak je lagi  perkare2 lain….namun ape yang lebih penting……Same 2 lah kite muhasabah diri…….

Kategori:Uncategorized