Utama > Uncategorized > ~ hukum bertahlil ~

~ hukum bertahlil ~

 

Ada disebutkan dalam Lisanul ‘Arab bagi Ibnu Manzur al Ifriqy menyebut Waqola al-Laithu at-Tahlilu Qaulu La ilaha illallah (maksudnya: Sudah berkata Allaith erti Tahlil adalah mengucapkan La ilaha illallah).
Kalau terhadap tahlil menurut pengertian ini, maka tidak tepat mereka membaca tahlil tidak ada pahala. Tahlil termasuk zikrullah. Dalam hadis riwayat Muslim, daripada Abu Hurairah, Rasulullah SAW bersabda: “Tidak duduk suatu kaum, di mana mereka berzikir akan Allah melainkan kalangan malaikat mengelilingi mereka, rahmat menutupi mereka, turun pada mereka itu ketenteraman dan Allah menyebut mereka pada makhluk yang ada di sisi-Nya.”

Mengenai keutamaan La ilaha illallah, ada satu hadis khusus riwayat at-Tirmizi daripada Jabir bahawa sudah bersabda Rasulullah SAW: “Afdhaluz zikri La ilaha illallah, Wa afdhalud Du’a al hamdulillah (maksudnya: Seutama-utama zikir adalah La ilaha illallah dan seutama-utama doa adalah alhamdulillah).

Diriwayatkan daripada Saidina Ali bahawa Rasulullah SAW bersabda mengenai hadis Qudsi yang bermaksud: “La ilaha illallah itu perkataanku. Dan Akulah Dia. Sesiapa yang mengucapkannya, masuk ia ke dalam bentengku. Dan sesiapa yang masuk ke dalam benteng-Ku, aman dia dari siksaku.”
Manakala hadis riwayat at-Tirmizi, Ibnu Majah dan al-Hakim, daripada Abi Darda’, beliau berkata yang bermaksud: “Mahukah kamu aku tunjuk dengan sebaik-baik amalmu dan sebersih-bersihnya di sisi Tuhan yang memilikimu dan yang setinggi-tinggi darjat kamu, dan lebih baik bagimu daripada membelanjakan emas dan perak dan lebih baik bagimu daripada kamu bertemu musuhmu, maka kamu penggal batang leher mereka dan mereka penggal leher kamu? Mereka menjawab: Bahkan ya Rasulullah. Sabda Baginda SAW: Zikrullah.”

Demikian beberapa hadis yang saya terangkan itu jelas menunjukkan membaca tahlil itu mendapat pahala, Insya-Allah. Wallahua’lam.

Advertisements
Kategori:Uncategorized
  1. Tiada komen.
  1. No trackbacks yet.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: