Utama > Uncategorized > ~ melayu sepakat , Islam berdaulat ~

~ melayu sepakat , Islam berdaulat ~

DARIPADA Abi Hurairah katanya, Rasulullah SAW bersabda bermaksud: “Janganlah kamu saling dengki mendengki, janganlah kamu saling tipu menipu, janganlah kamu saling belakang membelakangi dan janganlah kamu menjual di atas jualan setengah daripada kamu dan jadilah kamu hamba Allah yang bersaudara. Orang Islam adalah saudara kepada orang Islam lain, tidak boleh ia menganiayai dan tidak boleh membiarkannya (dalam kehinaan) serta tidak boleh mendustai dan tidak boleh menghinanya. Takwa itu di sini (Nabi berkata sambil menunjukkan ke arah dadanya tiga kali) Sudah cukup banyak kejahatan seseorang itu bahawa ia merendahkan saudara se-Islamnya. Sekalian orang Islam atas orang Islam yang lain adalah haram darahnya, hartanya dan kehormatannya.”

Mengharungi kehidupan pada zaman serba moden ini memperlihatkan kepada kita struktur hidup bermasyarakat Islam hari ini menjadi semakin terlalu individualistik. Sesungguhnya sebagai agama keamanan, Islam menuntut umatnya supaya menghormati sesama manusia.

Antara perkara yang harus diberi perhatian ialah menjaga keselamatan nyawa daripada berlaku pembunuhan sesama sendiri, menjaga maruah dalam masyarakat daripada segala fitnah, tuduh-menuduh dan hasad dengki, menjaga keselamatan harta benda daripada kecurian, rompakan dan pencerobohan.

Sebagai Muslim kita mestilah menghormati maruah individu Muslim lain kerana setiap individu mempunyai hak dan tanggungjawab, seperti hak dihormati orang lain dan tanggungjawab menghormati orang lain.

Sebab puak Yahudi suka melakukan kezaliman terhadap umat Islam kerana sikap tidak ambil peduli sesama umat Islam hari ini. Justeru, musuh Islam berani bertindak sesuka hati menindas rakyat Palestin serta merampas tanah mereka.

Israel pada hakikatnya dikelilingi negara Arab yang jumlah rakyatnya jauh lebih ramai daripada mereka. Malangnya mereka hanya mampu melihat kezaliman rejim Zionis tanpa mampu untuk berbuat apa-apa.

Sebetulnya umat Islam harus hidup seperti disebut dalam pepatah Melayu, cubit paha kiri, paha kanan terasa sakitnya. Dengan perkataan lain, jika kita inginkan kebaikan untuk diri kita, maka kita juga ingin umat Islam lain menikmati kebaikan itu.

Advertisements
Kategori:Uncategorized
  1. Tiada komen.
  1. No trackbacks yet.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: